Genieten van groenten

Terug naar overzicht ma 25 jan. 2016

Streekproducten zijn producten met een verhaal, die in dit geval met liefde zijn gekweekt. 

Groenten nemen een steeds belangrijkere plaats in op tafel. En als je verse groenten op een lekkere manier bereid, vallen ze altijd in de smaak. Dus ook tijdens de kerstdagen kun je groenten gewoon centraal zetten. Dit kan net zo feestelijk en smaakvol zijn als een klassiek kerstmenu en de bereiding neemt weinig tijd in beslag. En dat is mooi meegenomen!

Eigenlijk gaat er niets boven groenten en fruit uit eigen moestuin, of je nu consument of horecaondernemer bent. Verser kun je je groenten niet krijgen, en hoe verser hoe lekkerder. Maar wat als je geen ruimte of tijd hebt om je eigen producten te kweken? Yuri Verbeek, chef-kok en eigenaar van kookstudio De Kokkerie in Delft, vond de oplossing bij Groenteboerin Linda Duijndam. Een kordate dame met smaak én een groentetuin van maar liefst 3600 m². De Kokkerie is een van de vaste afnemers van Linda. Het hele jaar door staan er producten die zij kweekt op het menu bij de workshops en de cateringen die er worden verzorgd. Ook in de winter zijn Yuri en zijn rechterhand Martijn de Korte regelmatig bij de Groenteboerin te vinden. Want ondanks het laagseizoen in de moestuin, zijn er nog voldoende lekkere wintergroenten die als basis kunnen dienen voor een gerecht.

Met liefde gekweekt

‘Wij werken bij voorkeur met streekproducten’, beaamt de chef. ‘Natuurlijk is het praktischer om al je inkopen op één adres aan te schaffen, maar je weet dan niet altijd waar het product vandaan komt. Streekproducten zijn producten met een verhaal, die in dit geval met liefde zijn gekweekt. Bovendien liggen de groenten die ’s morgens zijn geoogst, ’s avonds bij onze gasten op het bord. En dat proef je!’ De smaak van het product was voor Linda ook de reden haar onderneming te starten en een groentetuin aan te leggen. Linda groeide op op Hoeve Biesland, de biologisch-dynamische boerderij van haar ouders, en dus met vlees en melk van het eigen bedrijf. De groenten kwamen over het algemeen uit de moestuin van moeder Mieke.

Gepubliceerd in: Kerst Special 2016
Download het artikel als PDF