Mobiele telefoons in de horeca

Terug naar overzicht do 22 feb. 2018

Persoonlijk heb ik een haat-liefdeverhouding met deze apparaten. Aan de ene kant is er lichte paniek als je dat ding kwijt bent, en aan de andere kant vervloek je die telefoon als je het zoveelste negatieve gesprek, SMS of WhatsApp hebt gehad.

En het is allemaal nog erger wanneer je in het bezit bent van een smart Phone. Dan heb je ook nog te maken met Facebook (op aanraden), Face Time en al die foto’s die je wilt maken en van anderen krijgt toegeworpen.
Het voelt soms als een infuus wat je in leven probeert te houden. Maar er zijn tegenwoordig momenten dat het apparaat gewoon uit gaat. Dan maar dood, denk ik dan.

Neem nu horecagelegenheden Daar val je soms van de ene in de andere verbazing. Dan sta je voor een gezellig uitziend etablissement en gaat naar binnen voor een heerlijk kopje koffie. De zaak is bomvol maar grofweg 80% van de gasten zit doodstil naar een beeldschermpje te kijken, waarvan de helft nog driftig met de vinger over dat beeld zit te wrijven. Weg gezellige horecasfeer denk ik dan. Ik hoop dan dat ik gewoon mijn bestelling bij een mens kan plaatsen of zou je het hier ook per SMS kunnen doen?

Vorige week was ik er even helemaal klaar mee. Ik was een kookworkshop aan het geven voor een internationaal gezelschap, met de opdracht van het bedrijf wat had gereserveerd elkaar als collega beter te leren kennen. Koken verbroederd, dus dat zat wel goed. Onder een leuke babbel met iemand die je niet goed kent een pastadeeg maken voor de tagliatelle is altijd leuk. Met een goede sfeer in de keuken, een hoop lawaai en een paar mooie gerechten in wording, wat wil je nog meer. Vervolgens ging het gezelschap naar het restaurant. Iedereen kon tijdens het diner lekker blijven zitten, het uitserveren deed ons team. Ze moesten elkaar tenslotte beter leren kennen, nietwaar?
Zit gewoon de helft van de groep naar zijn of haar telefoon te kijken of te weet ik niet wat aan het doen met dat apparaat. Er was geen belangstelling meer voor de anderen, alleen aandacht voor de telefoon.

Ik zit er sterk aan te denken om een kastje in het restaurant te zetten waar al deze apparaten voor aanvang van het diner in gaan. Wanneer de gasten binnen komen worden ze dan hartelijk ontvangen en daarna wordt er vriendelijk verzocht de telefoon in het kastje te leggen tot men weer vertrekt. Dan moet men namelijk lekker praten met elkaar en vertellen wat er zo leuk is in het leven. Terwijl ik dit opschrijf denk ik het lijkt wel de kleuterschool. Maar dan wel voor grote mensen.