Chef over de vloer

Terug naar overzicht vr 5 aug. 2011

Denk je eens in hoe het leven van een chef-kok eruit ziet. Meedogenloze werktijden, dag in dag uit boven een hete kachel hangen, maar ook continue je passie voor mooie producten en bereidingen delen met je gasten.

De waardering die je hiervoor krijgt, maken de nadelen echter ruimschoots goed. En er is meer. Bijzondere, soms emotionele, ontmoetingen, hilarische gebeurtenissen en persoonlijke mijlpalen. Chef-kok Yuri Verbeek tekende deze op in het kook- en leesboek ‘Chef over de vloer’.

Denk je eens in hoe het leven van een chef-kok eruit ziet. Meedogenloze werktijden, dag in dag uit boven een hete kachel hangen, maar ook continue je passie voor mooie producten en bereidingen delen met je gasten. De waardering die je hiervoor krijgt, maken de nadelen echter ruimschoots goed. En er is meer. Bijzondere, soms emotionele, ontmoetingen, hilarische gebeurtenissen en persoonlijke mijlpalen. Chef-kok Yuri Verbeek tekende deze op in het kook- en leesboek ‘Chef over de vloer’.

Yuri Verbeek, sinds 2005 eigenaar en chefkok van Kookstudio de Kokkerie in Delft, deed in zijn carrière een schat aan ervaring op. Hij werkte bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland en had als executive chef de leiding over een keukenbrigade van veertien man. Het persoonlijke contact met de gasten, wat hem bijzonder aansprak, en het feit dat hij regelmatig werd gevraagd om kookworkshops te verzorgen, iets waar hij steeds weer naar uitkeek, vormden de aanleiding om de overstap naar De Kokkerie te maken. Het dagboek dat hij sinds zijn leerling-tijd bijhield vormde op soms moeilijke momenten een uitlaatklep, maar ook bizarre en lachwekkende belevenissen hield hij er in bij. Dit resulteerde in 2002 in zijn eerste boek ‘Kook- en dagboek van een chef-kok’. Al snel bleek dat Yuri niet alleen een succesvol chef was, maar ook als auteur hoge ogen gooide. Zijn boek werd door het Algemeen Dagblad uitgeroepen tot één van de tien leukste en beste kookboeken van het jaar en daarnaast werd hij gevraagd als columnist voor diverse (horeca)magazines.

Met de billen bloot

Yuri’s drukke bezigheden belemmerden hem echter bij het schrijven van een tweede boek. Tot hij begin dit jaar besloot hier simpelweg tijd voor vrij te maken. Fotograaf Remy Vaartjes ging ruim een half jaar regelmatig met de chef op pad en legde de mooie momenten en smakelijke recepten op de gevoelige plaat vast. Soms doken zij in het verleden, zodat ook oude herinneringen en gerechten, die een onuitwisbare indruk op Yuri achterlieten, aan bod komen. Zo gaat hij jaren na dato bij een van zijn vaste opdrachtgevers te biecht. En een bezoek aan de Cas Spijkers Academie, waar Yuri als gastdocent lesgeeft, leidde tot persoonlijke, ontroerende ontboezemingen en wederzijds respect tussen docent en leerling. Een recente kennismaking met de internationaal op handen gedragen bloemsierkunstenaar Pim van den Akker, inmiddels soulmate en vriend voor het leven, leidde tot het realiseren van een droom van beiden. Dit alles en meer tekende hij op in ‘Chef over de vloer’. Zonder een blad voor de mond te nemen gaat de chef volledig met de billen bloot en neemt de lezer mee in het dagelijks leven van een chef-kok. De verrassende recepten en talrijke sfeerbeelden maken het boek compleet. Kijk, kook, lees en lach (en pink soms een traantje weg) met Yuri Verbeek over de vloer!

Gepubliceerd in: Good Food 2011
Download het artikel als PDF